Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2009 16:30 - Монтесори
Автор: hrigeteni Категория: Други   
Прочетен: 314 Коментари: 0 Гласове:
0



Скоро гледах филм по италианската телевизия за Мария Монтесори. Много интересна и иновативна за времето си личност. Нейният метод за възпитание на децата отдавна ме интересува и съм  впечатлена от това, че едва днес педагозите малко по малко започват да говорят и прилагат методи, които са казани, описани и приложени отдавна. В България също някъде от края на  18 век и началото на 19 век един голям учител на човечеството Беинса Дуно излага своите възгледи за новото възпитание. А едва напоследък тези идеи си прокарват път в света.... Жалко е, че е необходимо толкова време и все пак е добре, че макар и със закъснение започват да се прилага. Някъде повече, другаде по-малко....

Ето някои мисли на Мария Монтесори:

„Всичко в нашето училище се основава на това, което показват самите деца. Ние наблюдаваме детето и то ни подсказва как да организираме и построим училището, колко деца могат да бъдат в една група...”

Монтесори нарича свободата „ключ към процеса на развитие”.

„ Ние имаме нужда от свобода, за да тренираме своята отговорност, на нас ни е необходима отговорност, за да бъдем действително свободни”

„Обикновено ние смятаме детето за дисциплинирано само от момента когато то стане мълчаливо като нямо и неподвижно като паралитик. Но това е унищожена личност, а не дисциплинирана.”


"Не сме създатели нито на външната форма на детето, нито на вътрешната. Природата, творението – ето кой управлява всички. Ако разберем това, тогава ще приемем за основа принципа „да не се пречи на естественото развитие” и вместо безбройните въпроси за формирането на характера, ума, чувствата, ще формулираме единствения въпрос на цялата педагогика: как да предоставим на детето свобода. Свободата е уникално средство за максимално развиване на характера, ума, чувствата и  същевременно за даване спокойствие на педагога и възможност да наблюдава чудото на порастването. Тази свобода на първо място освобождава възрастните от тежкия товар на лъжливата отговорност и мнимия страх”. 

„Педагогът не може да не се вълнува от духовното състояние на света”

„...Цялото човечество е дотолкова тясно свързано, че представлява нещо като единна енергия, всеки трябва да внесе своя дял в съществуването на всички”.

Когато питали Монтесори, какво е това метод на Монтесори тя отговаряла: „Метод основан на свободния избор на детето в подготвена среда”.


Тагове:   Монтесори,


Гласувай:
0



Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hrigeteni
Категория: Други
Прочетен: 9595
Постинги: 5
Коментари: 5
Гласове: 17
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930